Mensen die een seksuele voorkeur hebben voor mensen van hetzelfde geslacht, worden homoseksueel genoemd. Dus jongens die van jongens houden en meiden die van meiden houden. Daarnaast kun je ook biseksueel zijn. Dit betekent dat je je emotioneel en seksueel aangetrokken voelt tot zowel mannen als vrouwen. Voel je je een meisje terwijl je als jongen bent geboren? Of voel je je een jongen, maar ben je als meisje geboren? Dan ben je een transgender.

Het ontdekken van je seksuele voorkeur is iets wat lang kan duren. Soms duurt het jaren voordat iemand dit voor zichzelf duidelijk heeft. Zo komt het voor dat mensen eerst getrouwd zijn met iemand van het andere geslacht, maar uiteindelijk toch uitkomen voor hun ware homoseksuele gevoelens.

Deze zoektocht kan erg pijnlijk zijn voor jezelf en je naaste omgeving. Niet iedereen vindt het leuk om homo, lesbisch of biseksueel te zijn. Je kunt daardoor in verwarring raken. En hoewel er meer mensen hetero zijn, wil dit niet zeggen dat alleen hetero ‘normaal’ is. Ieder mens mag zich voelen en gedragen zoals hij wil. Iedereen is uniek en heeft het recht om gelukkig te zijn. Ga op zoek naar mensen met wie je kunt praten en probeer jezelf te accepteren zoals je bent!

beeld-seksualiteit

Wist je dat …

12 % van de homoseksuele jongeren een suïcidepoging heeft gedaan?

… uit een landelijke studie blijkt dat de ‘coming out’ bij meisjes gemiddeld op 15,9 en bij jongens op 16,6 jaar ligt?

… volgens het laatste ‘Seks in Nederland’-onderzoek 7,1% van de mannen en 5,9% van de vrouwen zichzelf biseksueel, homoseksueel of lesbisch noemt? Het percentage dat zichzelf niet homoseksueel noemt, maar wel (deels) homoseksuele gevoelens heeft, ligt hoger.

… er in Nederland ongeveer 150.000 homoseksuele mannen en vrouwen zijn die ouder zijn dan 65 jaar? Ook zijn er 38.000 ouder dan 80 jaar. De meeste van deze ‘roze ouderen’ wonen in de Randstad.

5 tot 10% van de bewoners van een verpleeg- of verzorgingshuis homoseksueel, lesbisch, biseksueel of een transgender is?

Wat kan Zo eigen betekenen?

bullet-Zo-Eigen2  Helpt bij het maken van de juiste keuzes en …

bullet-Zo-Eigen2  … het vinden van de goede weg.

bullet-Zo-Eigen2  Biedt een luisterend oor in moeilijke situaties.

bullet-Zo-Eigen2  Helpt bij het verminderen van zorgen.

bullet-Zo-Eigen2  Helpt te worden wie je bent!