Als we worden geboren, gaan we ons hechten aan dierbaren om ons heen. Tijdens het leven verbinden we ons vervolgens met werk, gewoontes en eigenschappen die het leven betekenis geven.
Bij verlies en rouw wordt alles verstoord. Een verlies raakt je in de kern; vaak kom je in een achtbaan van emoties terecht en weet je niet goed hoe je hiermee om moet gaan. Je wilt wel verder, maar hoe doe je dat?
Verlies is er in vele soorten en maten. Het verwerken van verlies kost in ieder geval tijd en aandacht. Je moet afscheid nemen van wat was of wat je zo graag had gewild. Het is een evenwicht vinden tussen omkijken naar wat was, stilstaan bij je gevoelens en de kracht hervinden om verder te gaan.
Het verwerken van een verlies is in je eentje soms lastig. Zo eigen ondersteunt bij het leren omgaan met verlies. Zodat je op jouw manier je leven weer kunt oppakken. Onvoltooide verliesverwerking kan verder levensgeluk namelijk in de weg staan.
Elk verlies is uniek, er is geen ‘blauwdruk’ van hoe je moet rouwen. Je moet je eigen pad van rouw vinden. Wat heb jij nodig om je verdriet te verwerken en weer verder te kunnen?
Belangrijk daarbij zijn de volgende vier fases:
- Het aanvaarden van de werkelijkheid van het verlies.
- Het ervaren van de pijn van het verlies.
- Het aanpassen aan de omgeving zonder de overledene.
- Het opnieuw leren houden van het leven zonder de dierbare.